Stort engagement blandt de mange bidragende vejvisere i Ringsted

Der var stort engagement og flot fremmøde på det lokale følgegruppemøde mandag d. 23. oktober. På mødet blev der delt erfaringer med at vise vej til fællesskaber i Ringsted, og mødet bød også på et spændende oplæg af forskningsleder fra Rigshospitalet og formand for Mænds Forum, Svend Aage Madsen, der fortalte om, hvordan man bedst kommunikerer med og til mænd, når snakken falder på fællesskaber.

En lokal følgegruppe med mange aktører repræsenteret

I Fællesskabsby Ringsted er der efterhånden rigtig mange fagpersoner og aktører, som på hver deres måde bidrager til at vise borgere vej til Fællesskabsby Ringsted, så flere i sidste ende bliver en del af byens fællesskaber. For at nævne bare en lille del af de mange vejvisere er der eksempelvis læger, apotekere, foreninger, frisører, ejendomsfunktionærer og uddannelsesvejledere. De - og mange flere - er alle med til at bidrage til den fælles vision om, at Ringsted er en by med nem adgang til gode fællesskaber.

Lokal følgegruppe samlet den 23. oktober
Lokal følgegruppe samlet den 23. oktober

For at samle erfaringer og dele inspiration, er der nedsat en lokal følgegruppe bestående af flere af Fællesskabsbys vejvisere, og de var igen samlet mandag den 23. oktober. Følgegruppemødet førte til en masse gode drøftelser om, hvordan vi sammen bedst muligt viser vej særligt i forhold til, hvordan to af Fællesskabsby Ringsteds vigtigste værktøjer - Fællesskabsoversigten og Fællesskabsguiden - bedst bringes i spil. 

Oplæg om mænd og fællesskaber

Til sidst på mødet havde Fællesskabsby inviteret Svend Aage Madsen, formand for Mænds Forum, til at dele ud af sin store viden om, hvordan man bedst muligt viser mænd vej ind i fællesskaber. Han har i en lang årrække beskæftiget sig med mænds sundhed, og er en af landets førende eksperter på området. 

Oplæg med Svend Aage Madsen
Oplæg med Svend Aage Madsen

Hans mangeårige forskning viser, at det kan være svært at hjælpe mænd ind i fællesskaber. Samtidig viser det sig, at mænd formentlig er den målgruppe, der er størst behov for at række ud til. Det skyldes bl.a., at op mod 25% af mænd ikke får børn, og en stor gruppe mænd har ligeledes ikke en partner. Det kan føre til, at man står uden nogen nære relationer at dele samtaler med.

For mænd er det nemlig oftest partneren, man vil dele svære samtaler med, men hvis man er uden en partner, er det vigtigt, at der er andre relationer i ens liv - og det kan fx opstå i et fællesskab.

"De er i en mere sårbar situation, end de nogensinde har været i vores samfund, når man kigger på forskellen mellem kønnene", påpeger Svend Aage Madsen.

Kommunikation er et nøgleord, når det handler om at få mænd til at blive en del af fællesskaber. Svend Aage Madsen kom med nogle råd til, hvordan man bedst muligt går til samtalen med mænd, når det handler om trivsel og fællesskaber: 

  • Gå nøgternt til samtalen. Spørg ikke om, hvordan han føler eller om han er ensom. Stil ikke for åbne spørgsmål, men spørg i stedet ind til faktuelle forhold. 
  • Stil konkrete spørgsmål som hvad, hvornår, hvor meget og hvor ofte. For eksempel ”Hvornår har du sidst været sammen med andre?” eller ”Hvem kan du bedst tale fortroligt med?”.
  • Vær tilbageholdende og hold pause efter hans udsagn. Hvis man tier stille og giver plads til det, kan det være, at han sætter flere ord på. Det er ikke altid let at være tilbageholdende, når nogen ikke har så mange ord, men det kan være afgørende. 
  • Det er vigtigt, at hvis han siger "det vil jeg ikke snakke om", så betyder det meget ofte, at han ikke har ord for det - at han ikke kan. 
  • Giv konkrete forslag og opstil muligheder, men læg op til, at han styrer selv.
  • Hvis du vil have en mand til at deltage i et fællesskab, så vis ham, hvad han får ud af at deltage, brug gerne billeder, der appellerer til mænd, og vær eksplicit.